Nedlagte institutioner

København – Fængselsafdelingen på Sundholm

Aktiv: 1942 - 1947

Arkitekt Emil Jørgensen

Arkitekten Emil Jørgensen tegnede “Sundholm”, der blev opført i det kileformede område mellem Sundholmsvej og Amagerfælledvej.

Institutionen fik navnet ”Arbejdsanstalten Sundholm” og blev indviet den 8. april 1908 som en afløser for “Ladegården” på Frederiksberg. Det er en bebyggelse med lyse, gulkalkede bygninger og røde murstensdekorationer.

I 1942 var der et sådant overbelæg i Vestre Fængsel og en kø af ventere, at der måtte findes en løsning. Fængselsvæsenet lejede da en af Sundholms bygninger, der blev indrettet med 30 celler med et loft af fletværk. Der var endvidere nogle store rum, som kunne anvendes til sovesale. Det samlede belæg kom op på 110 mænd. Fængselsafdelingen blev året efter udvidet med 16 celler og fire arbejdsstuer i en anden bygning.

Da Statens Arbejdshus ved Sdr. Omme i december 1943 blev beslaglagt af tyskerne, lejede Fængselsvæsenet endnu en bygning (“Bygning N”), og 100 arbejdshusfanger blev i januar 1944 overført dertil. Ligeledes i 1943 blev hele kvindefængslet i Vestre Fængsel evakueret til Sundholm.

Masseundvigelser blandt mændene bevirkede, at hele mandsafdelingen blev flyttet tilbage til Vestre Fængsel. I løbet af 1944 fandt man det imidlertid nødvendigt at tage Sundholm i brug igen som mandsfængsel, men dog først efter en sikkerhedsmæssig opgradering af bygningens armaturer og døre. Før dette var bevilget, kom befrielsen, og Fængselsvæsenet lejede hele bygningen og yderligere to bygninger på Sundholm, og fik dermed plads til 650 landssvigere.

I dag fungerer Sundholm som herberg, forsorgshjem og kursuscenter.

Kildemateriale:

Erik Carlé: Københavns fængsler i 100 år, København 1995, side 140f. og 193.