Nedlagte institutioner

Fængselsafdelingen Amstrup

Aktiv: 1927 - 2000

Amstrup Anneks under Statsfængslet i Horsens

Afdeling under Statsfængslet i Horsens

Oprettet som et anneks til Horsens Straffeanstalt.

Indrettet i et tidligere pakhus. Bygget i 1854 kaldet ”Koeds Palæ”. Ud over pakhus, hvorfra der bl.a. blev udskibet korn, var der også en købmandshandel og et gæstgiveri.

Pakhuset blev solgt i 1904, da der ikke længere var brug for havnefunktionen efter åbningen af togstrækningen Horsens – Odder. Bygningen blev omdannet til badehotel og sommerrestaurant.

I 1927 solgt til staten, og indrettet til et anneks, hvor Straffeanstalten i Horsens placerede fanger i et udslusningsforløb. Indrettet med to store sovesale, med op til 40 fanger i hver.

Efter besættelsen blev stedet brugt til at huse værnemagere, hvor der var op til 120 anbragt.

I 1952 blev annekset ombygget og i stedet for sovesale, blev det indrettet med 22 eneceller.

Der var arbejdspligt, og fangerne var beskæftiget bl.a. med vedligeholdelse af bygningerne, arbejde i marken og med dyrehold. Annekset var særligt kendt for fremstilling af kokosmåtter samt en større produktion af champignon. Fangerne anlagde en naturskøn sti i området, der senere blev kaldt ”Kærlighedsstien”.

I 1977 blev annekset lukket i forbindelse med en større organisationsændring i Kriminalforsorgen. Genåbnet i 1982 – dog efter en gennemgribende renovering.

Annekset var nu kun for kvinder, og var det eneste fængsel hvor de indsatte kunne have børn med. Nævnte ”Kærlighedssti” blev brugt af kvinderne, når de havde besøg.

I 2000 blev annekset lukket, og de indsatte overført til Statsfængslet Møgelkær. Begrundelsen var for store udgifter til en renovering.

Blev solgt til private investorer, og ombygget til ferielejligheder m.m.

Kildemateriale:

Stiften.dk – 18. juni 2015

Oertingposten.dk – 21. september 2017

Billeder af pakhuset før og nu.