Nedlagte institutioner

Ebeltoft Arrest

Aktiv: 1789 - 1938

Nu politistation

Den første arrest blev indrettet i det i 1789 nybyggede rådhus på Torvet i Ebeltoft. Der var fire små celler i kælderen.

Rådhuset blev for lille i forbindelse med indførelse af borgerrepræsentation i 1838. Der blev bygget nyt Råd-, Ting og Arresthus i 1840 på sydsiden af torvet. Der blev indrettet et mødelokale for den nye borgerpræsentation. Mødelokalet blev ændret til ”byrådssal” i 1869, hvor byrådet blev indført.

Der blev indrettet en arrest med seks celler ud mod gårdsiden, hvor der også var en lukket arrestgård.

På første sal indrettedes en ”borgerlig” arrest. Den var lidt mere bekvem med møbler og vindue, og blev benyttet som gældsfængsel. I 1872 blev gældsfængsel afskaffet og denne del nedlagt. I 1876 indrettet til en fællesarrest.

I 1937 blev den daværende arrestforvarer afskediget for embedsforsømmelse – dog med pension. Hans brøde var at have været for god ved fangerne. Han skulle have spillet kort og drukket øl med dem, samt ladet dem spise i hans egen lejlighed og ladet celledørene stå åbne.

Året efter, i 1938, overgik politi og arrester til staten.  Arresten blev nedlagt samme år og omdannet til politistation.

Kildemateriale:

Knud Chr. Jensen og Jacob Vedsted: Ebeltoft – købstadsliv i 700 år, 2001.