Nordea-fonden uddeler 21,9 mio. kr. til Fængselsmuseet i Horsens

FÆNGSLET_Lorentzen.png

Tunnelen, som Lorentzen flygtede fra lillejuleaften 1949, bliver den ultimative fortælling om viljen til at overleve fængselslivet - og  livet i det hele taget. Genskabelsen af tunnelen i kombination med udstilling af nogle af de over 600 genstande, museet besidder, og som detaljeret beskriver flugten og Lorentzen som person, vil blive en udstilling af absolut internationalt format.

"Hvor der er en Vilje, der er der ogsaa en Vej" - og vejen er banet for verdens bedste fængselsmuseum

"Med støtten fra Nordea-fonden får vi mulighed for at skabe verdens bedste fængselsmuseum" lød den spontane reaktion fra leder af Fængselsmuseet i Horsens, Anne Bjerrekær, efter meddelelsen fra Nordea-fonden om, at fonden støtter udviklingen af Fængselsmuseet på FÆNGSLET i Horsens med i alt 21.887.000 kr.

"Med støtten fra Nordea-fonden får vi nogle fantastiske muligheder for at etablere et levende og holdningsskabende museum, som sikrer, at vi får en kvalificeret samfundsdebat og derigennem et sundere og stærkere demokrati. Ud over at udstille de tusindvis af historiske genstande og fortælle de mange spændende historier fra fængslet, får vi mulighed for at udfordre og invitere museumsgæsten til selv at tage stilling, til selv at være med i den aktuelle debat, og til selv at få mulighed for at bidrage aktivt til udstillingen" siger Anne Bjerrekær.

Støtten fra Nordea-fonden skal anvendes til at gennemføre i alt fem projekter. Fire af projekterne gennemføres i 2016, og får fokus på brugerinddragelse og debat. Målet er, at museet hele tiden skal være aktuelt i forhold til den debat, som præger samfundet til enhver tid. Der vil eksempelvis være fokus på at fortælle om udvalgte fanger gennem tiden og aktualisere de problematikker, der er specielle for lige netop disse fanger. Og det kunne handle om resocialisering, hverdagen i et fængsel, børn af fanger, etiske debatter om ret, straf, tilgivelse, retsfølelse og meget mere.

Det femte projekt er klar i foråret 2017 og er det største. Det 8,7 mio. kr. dyre delprojekt vil bestå af en fysisk og dokumentarisk rekonstruktion af Carl August Lorentzens 18 meter lange flugttunnel fra hovedbygningens strafcelleafdeling ud under forgården og frem til inspektørens kartoffelkælder i forhuset.

"Med Fængselsmuseet som platform foldes dansk retshistorie nu ud, og inviterer os til at reflektere over, hvordan vi som individ og samfund sikrer rammerne for et godt liv. Derved skubber Fængselsmuseet os til at danne holdninger. Holdninger, som bliver afsæt til den vigtige dialog, der jo er en grundsten i vores velfærdssamfund" siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Hos borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen, er der udelt begejstring for den massive støtte fra Nordea-fonden. "Det tidligere statsfængsel i Horsens - i dag FÆNGSLET - er vores nyeste bud på en kulturinstitution og -attraktion, som med et fantastisk fængselsmuseum i autentiske rammer har potentiale til at blive en både national og international turist-perle. Med den flotte støtte fra Nordea-fonden vil vi komme endnu tættere på vores mål om at skabe en turistattraktion i international topklasse" siger Peter Sørensen.

Også formanden for Fonden FÆNGSLET, Poul Ulsøe, udtrykker glæde over støtten fra Nordea-fonden. Han siger: "Det er utroligt godt for FÆNGSLET's udvikling, at museet modtager denne store penge-indsprøjtning til videreudviklingen af Fængselsmuseet. Midlerne fra Nordea-fonden giver muligheder for åbning af nye udstillinger i både 2016 og 2017 - og vil være meget vigtige i forhold til at videreudvikle og brande FÆNGSLET som oplevelses- og kulturcenter i verdensklasse. Vi meget stolte over, at eksterne fonde finder projektet lige så interessant, som vi selv gør".

Yderligere oplysninger hos: 

Nordea-fonden, kommunikationschef Tine Wickers tlf. 40703784

Borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen, tlf. 76292000

Formand for Fonden FÆNGSLET, Poul Ulsøe, tlf. 21674540

Museumschef Anne Bjerrekær, tlf. 20801278